Esnaf Çırak ve Kalfa Bulamıyor: Bir Günde Bitecek İş Üç Günde Bitiyor

Posted by

Elazığ Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cebrail Karlıdağ, eğitim sisteminin sanayide yetişecek nitelikli eleman ihtiyacına cevap veremediğini söyledi. Meslek liselerinde verilen eğitimin öğrencilerin iş yapabilme kabiliyetini arttırmadığını belirten Karlıdağ, şunları söyledi:

“Sanayi sitesinin durumu ortada. İşçi yetişmeyince esnaflar ne kadar çalışacak? 50-60 yaşındaki adam arabanın altına yatamıyor. Yatsa bile ne kadar verimli olacak. Sonra bir günde bitireceği işi üç günde bitiriyor. İşçisi olsa 2 çocuğu bir araca verir, kendi başlarında durur, iki tane de diğerine verir. İşler erken biter, hem de kontrollü olur.

“DEVLET SANAYİDEKİ USTALARA ÇIRAK EĞİTİMİ İÇİN YETKİ VERMELİ”

Maalesef şimdi bizde çıraklık okulları var. Şimdi çıraklık okulundaki öğretmenimiz kaynak yapmayı bilmiyor, oto elektrikten anlamıyor. Tornadan, tamirden anlamıyor. Verdiği eğitim ne kadar verimli olabilir? Oraya aklı başında ustalarımız var. Diyelim ki bu gün iyi bir tamirciyi koyacağız bir hafta, onun ücretini devlet karşılayacak o tamirci onları eğitecek. Kaynakçı mesela. Bir hafta da gaz altı toz altı vs. gibi konularda kaynakçı eğitim verecek. Bir hafta kaportacı, oto elektrikçi, döşemeci sırayla eğitim verecek. Her biri çocuklara birer hafta eğitim verirse çocuklar da bir şey öğrenir. Çıraklık okulundaki öğretmenlerimiz, mesela ampulü patlamış, getirip sanayideki ustaya yaptırıyor. Sen çırak eğitiminin başındasın. Ampulü değiştir desek, yok. Bilmeyen adam nasıl eğitim verecek oradaki çıraklara? Eğitimin ustaların nezaretinde verilmesi lazım. Çünkü bilgi ve beceri olmadıktan sonra ne kadar eğitim vereceksin. Bilgisi becerici olan ustalar bir hafta mı olur? 10 gün mü olur? 5 gün mü olur? Her daldan, her meslek gurubundan bir ustanın onlara eğitim vermesi lazım. Benim kanaatim bu.”

“ELEMAN YETİŞMEDİĞİ İÇİN MESLEĞİMİZ ÖLÜYOR”

Sanayi esnafından Kadir Çelik, eleman sıkıntısından dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Yaşadığımız sıkıntıçok. İş yetiştiremiyoruz, işe verimli bir şekilde odaklanamıyoruz. Eleman yetişmediği için mesleğimiz ölüyor. Buna da üzülüyoruz ister istemez. Şu anki gençlerin durumu malum. Telefon bağımlısı olmuşlar. Saçma sapan bir durum. Hiç kimsede el emeği, göz nuru anlayışı yok. Eleman yetişse bizim de hoşumuza gider ama zor” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir